Ship Control Sheet, eli mitä missäkin lukee ja mitä se tarkoittaa...

Esimerkkinä on Drazi Stormfalcon Heavy Cruiser, joka löytyy siitä zipistä.
Aluksen koot suurimmasta pienimpään: Enormous (täyttää koko heksan, törmäysvaara aina olemassa) Ship/Base, Capital Ship/Base, Heavy Combat Vessel (HCV), Medium Ship (MS), Light Combat Vessel (LCV) ja loput (Orbital satellite, Fighter, Shuttle, Breaching pod...)
Vuosiluku, jolloin otettu käyttöön. Kampanja alkaa vuodesta 2258
Point value: lienee itsestäänselvää
Ramming Factor: törmäyksessä tarvittava arvo. Periaatteessa alus tekee tämän verran damagea törmäyksessä, oli se tahaton (enormous-yksikön kanssa samassa heksassa) tai tahallinen (ajaa tahallaan päin toista alusta ja osuu, ei helppo suoritus).
Jump Delay: aika, jonka aluksen on odotettava itse muodostamansa hyppypisteen sulkeutumisesta ennen kuin voi avata uuden. Jos jump engine jostain syystä sammuu skenaarion aikana (vapaaehtoinen sammuttaminen ei ole mahdollista, ellei engine ole ottanut damagea yli 50% kapasiteetistaan, sillä kukaan järjissään oleva aluksen kapteeni ei tuhoa mahdollisuuttaan paeta), enginen varaus poistuu, ja delay on listattu arvo x 10.

Alusta koskevat erikoissäännöt.
Drazeilla tahtoo olla heikko takamus, takaa tulevat osumat menevät suoraan primaryyn.
Limited depolyment tarkoittaa sitä, ettei laivaston pistemäärästä yli 33% saa olla Stormfalconeita. Kampanjassa tämä koskee koko aluskantaa, eli yhteen laivastoon vai halutessaan kasata vaikka pelkkiä Stormfalconeita, kunhan muita aluksia on rakennettu ainakin kaksi kertaa yhtä paljon pistemäärissä mitattuna.
Aluksista on myös variantteja, mikä näkyy aluksen nimen yhteydessä (esim. Grey Sharlin on Sharlinin variantti). Näissä on seuraavat luokat: Common (joihin perustyyppi aina lukeutuu), Uncommon (enintään 1 kolmesta), Rare (enintään yksi yhdeksästä), Specialty (ainutlaatuinen, kuten Grey Sharlin, tai jokin muu rajoitus, joka ilmenee aluksen SCS:stä), eli:
YksiköitäRare
tai
yleisempi
Uncommon
tai
yleisempi
Common
11
21 1
31 2
41 1 2
51 1 3
61 1 4
71 2 4
81 2 5
91 2 6
102 2 6
...

Aluksen ketteryystiedot.
Turn cost ja delay: montako pistettä thrustia pitää käyttää, että alus kääntyy 60 astetta ja montako heksaa pitää kulkea viime käännöksen jälkeen, että saa taas kääntyä. Näistä on pieni yhteenveto tämän laatikon alla olevassa mustassa palkissa. Maksiminopeutta aluksilla ei ole, joten näiden kaavojen avulla saadaan loput arvot laskettua.
Accel/decel cost: Montako thrust-pistettä pitää käyttää, että alus hidastuu/kiihtyy yhden yksikön.
Pivot: Aluksen kulkusuunta ei muutu, mutta nokka kääntyy 60 astetta vuorossa. Arvot ovat (pivotin aloittaminen)+(pivotin lopettaminen), maksetaan sekä sivu- että taka- tai etuthrusterin kautta, pyörimissuunnan mukaan.
Roll: aluksen kääntäminen ylösalaisin. Alus kääntyy 180 astetta vuorossa, arvot taas (kierimisen aloittaminen) + (kierimisen lopettaminen).

Aluksen "koko" kohteena edestä/takaa sekä sivuilta. Tämä numero tai pienempi pitää saada 1d20:llä, jotta ase osuu (muut modifikaatiot tietty mukaan laskettuna).
Engine Efficiency: Ylimääräinen reaktoriteho voidaan ohjata moottoriin, ja tässä suhteessa saadaan siitä lisätehoa irti, eli 3 reaktoritehoa antaa yhden thrustin lisää.
Extra Power: Paljonko tehoa reaktori tuottaa ylimääräistä tai kuinka paljon enemmän virtaa järjestelmät kuluttavat kuin reaktori tuottaa. Jälkimmäisessä tapauksessa on aluksen sammutettava laitteita, jotta virta piisaa.
Iniative bonus: Vuoron liikkumisjärjestys arvotaan heittämällä 1d20 + iniative bonus. Pienin numero liikkuu ensin, mikä antaa ketterämmille aluksille yleisesti ottaen etulyöntiaseman.

Aluksen järjestelmäkuvien selite, seuraavassa joidenkin järjestelmien kuvaukset.

Kussakin järjestelmässä näkyy sen panssari ja sen käyttämä teho (jonka sammuttamalla saa muuhun käyttöön). Aseen sustained-tila vaatii tuplatehon yhden vuoron ajan ennen laukaisemista (Particle Cutter on poikkeus, koska se on suunniteltu vain ja ainoastaan sustained-tilaa ajatellen). Aseiden tehot ovat aseiden kuvausruuduissa eivätkä aluksen siluetissa.




Thrusterit. Numeroarvo osoittaa, kuinka paljon työntöä moottorista voidaan kyseisen suuttimen kautta kanavoida ilman riskiä. Tämä arvo voidaan tarvittaessa tuplata, mutta suutin voi saada siitä pysyvän vaurion.
Takana 1 x 8, edessä 2 x 4 ja sivuilla 5.
Tästä voidaan laskea, että Stormfalcon voi ilman riskiä jarruttaa tai kiihdyttää vauhtia kahdella heksalla/vuoro ja alus kääntyy yhdessä vuorossa ongelmitta vielä vauhdissa 20 (tosin vaatii lisätehoa moottorista, että sen verran työntöä saadaan aikaiseksi).

Moottori. Tehontuotto siis 8. Lisätehoa saa irti sammuttamalla järjestelmiä. Lisätyöntö maksaa 3 virtaa / työntöpiste (Engine efficiency, yllä).

Electronic Warfaressa käytettävä väline. Numeroarvo ilmoittaa käytettävien pisteiden määrän. Lisäpisteitä on ostettavissa ylimääräisellä teholla, jossa seuraava piste maksaa seuraavan arvon verran, eli 9. piste maksaa 9 tehoa, 10. 10 pistettä lisää (19 yhteensä) jne. Jos alus ampuu kohdetta, johon se ei ole saanut lock-onia (eli ei ole laittanut EW:tä tai jos kohde on minbari, jonka jammer toimii), aseen range penalty tuplaantuu.


Hävittäjät, sukkulat ja breaching podit.
HANGAR-laatikon tiedot (Thrust, Armor, defense ja hit points) ovat sukkuloille, joille ei ole erillistä Ship Control Sheetiä.
Hangarin "hit point" -määrä osoittaa sen kapasiteetin (tässä tapauksessa 14, 12 hävittäjää ja 2 sukkulaa). Jos hangar ottaa damagea, kun hävittäjät ovat sisällä, ne tuhoutuvat (tosin ensin kannattaa tuhota 'tyhjät' ruudut).
Hangarin numeroarvo osoittaa, kuinka monta alusta se voi laukaista vuorossa. Laukaistujen hävittäjien suunta ja nopeus on sama kuin emoaluksenkin. Jos hangarissa on nuoli, laukaistujen hävittäjien nokka osoittaa nuolen suuntaan, vaikka liikesuunta pysyykin samana kuin emoaluksen.
Lisäksi hävittäjiä lähettävä alus saa seuraavalla vuorolla -4 iniative modifierin, ja laukaistut hävittäjät -10.
Katapultti kantaa yhtä alusta. Siinä olevien damage-ruutujen määrä osoittaa, paljonko kyseinen alus ottaa damagea laskeutuessaan (esim. täydentämään ohjusvarastoaan). Katapultin käyttö ei vaikuta kummankaan aluksen iniativeen.


Aseen tiedot.
Ampumasektori on varjostettu aseen viereen, lisäksi 'aseet' on numeroitu, jotta ampumamerkinnät helpottuvat ("aseet 1-3 ampuvat kohdetta x ja 4-6 laitetaan puolustustilaan", "1 ampui viime vuorolla, joten se latautuu tämän vuoron, mutta 3:ssa on jo lataus, taas lähtee...")
Hyvä yhteenveto aseiden tyypeistä ja tulitustiloista: http://homepage.mac.com/rhurt/fun/b5w/weapontypes.pdf